Traumatische gebeurtenissen roepen een diversiteit van gevoelens op. Deze kunnen heftig, pijnlijk en verwarrend zijn. Het kan een trauma worden.
Een traumatische gebeurtenis onderscheidt zich van een ingrijpende en stressvolle gebeurtenis, doordat er altijd sprake is van een feitelijke en/of dreigende dood (direct of indirect, zelf slachtoffer of (oog)getuige), een ernstige verwonding en/of seksueel geweld. Deze ervaringen kunnen direct of indirect zijn; je bent zelf slachtoffer of getuige.
Voorbeelden van een trauma:
In Nederland maken 4 of de 5 volwassenen tenminste één gebeurtenis in hun leven mee die traumatisch kan zijn. Het meemaken van een traumatische gebeurtenis hoeft niet te lijden tot het ontwikkelen van een psycho trauma. Mensen zijn veerkrachtig en veel mensen kunnen met steun van familie, vrienden en/of collega’s de gebeurtenis verwerken en ervan herstellen. Maar voor anderen leiden de gebeurtenissen tot psychische klachten. Deze kunnen zijn o.a.: PTSS, depressie, angsten/ fobieën, middelenmisbruik, slaapproblemen en relatieproblematiek.
Dat jij klachten overhoudt, betekent niet dat jij zwak bent. Maar wel dat je mogelijk hulp nodig hebt om het op een andere manier aan te pakken dan hoe je het tot nu toe hebt geprobeerd. Je schuldig voelen over of je schamen voor de gebeurtenis en het gevoel van complete machteloosheid tijdens de traumatische gebeurtenis kunnen risico’s zijn om er psychische klachten te ontwikkelen.
De klachten die je kan ervaren zijn: