Vroeger dacht men dat rouw in vast opeenvolgende fases verliep: ontkenning, boosheid, gevecht aangaan, depressie en aanvaarding. Ondertussen gaan we hier gelukkig anders mee om. Dat al deze emoties erbij aan te pas komen, dat weten we. Maar in welke volgorde en de duur dat verschilt. Soms/vaak komen ze zelfs meerdere keren voorbij. Het rouwprotocol bestaat dus niet en er is geen goed of fout. Wėl zijn er risicofactoren waarbij een rouwproces kan vastlopen en er klachten kunnen ontstaan.

Hoe dan om te gaan met rouw? Belangrijk is dat het een manier is die bij jou past. Er zijn verschillende manieren voor, waarbij ik je kan helpen deze te verkennen. Ook kan ik helpen bij het gecontroleerd toestaan van de emoties.

Het is onmogelijk om een tijdsduur te omschrijven voor rouw. Verwerking betekent herinneren zonder de allesomvattend intense pijn te voelen, dat het verlies is geïntegreerd met het leven zonder de overledene. Hierbij geldt “afscheid nemen is niet loslaten, maar op een andere manier vasthouden“.

Indien er sprake is van een traumatisch verlies, kan er gekeken worden over een traumabehandeling noodzakelijk is.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten