Voor rouwen is geen vast protocol en staat ook geen tijd. Toch zal je mogelijk opmerkingen krijgen als “het al te lang duurt”, “je stopt het teveel weg”,  “je hebt te veel verdriet” , “de klap komt nog wel” etc.. Rouw is niet hetzelfde als depressie.

Rouw is een persoonlijk proces. Zelfs binnen een hechte relatie (partners, familie) met beide hetzelfde verlies kan een rouwproces volledig anders doorlopen. Dit kan er voor zorgen dat een relatie hechter wordt, maar helaas ook dat deze uit elkaar groeit.

Er is geen goed of fout. Wel komt het voor dat er angst is voor de heftige emoties en de eenzaamheid. Een reactie kan zijn dat deze dan vermeden worden of op een andere manier opgevuld. Dit kan het verwerkingsproces wel stagneren of in de weg gaan staan.

Ook is afzonderen van de buitenwereld niet helpend, doordat daarmee steun en afleiding ontnomen wordt.

Rouw waarbij sprake is van schuld en schaamte, is een vergroot risico op stagnatie in de verwerking. Belangrijk is dan om hulp te zoeken om de thema’s te bespreken en mogelijk anders te bezien ten opzichte van het verlies en er een andere betekenis aan te verlenen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten