EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. EMDR is een kortdurende geprotocolleerde therapievorm. Bij behandeling van psychotrauma is EMDR de eerste keuze behandeling. De therapie kan ook worden toegepast op allerlei angsten en fobieën en zelfs op een negatief zelfbeeld als een onderdeel van de behandeling. Ook dan is de therapievorm effectief.

EMDR kan op verschillende manieren worden toegepast. Een van de methodes zijn dmv oogbewegingen en/of geluiden. Het is niet te verwarren met hypnose. Tijdens de EMDR blijf jij zelf de controle houden en ben je volledig bij. Er wordt gevraagd te concentreren op de herinnering die nu op dit moment nog het meest spanning oproept. Samen gaan we dan op zoek naar de oorzaak dat dit op dit moment nog zo naar is en de klachten verklaart. Hier gaan we mee werken. Deze herinnering staat in je werkgeheugen en vervolgens wordt er afleiding aangeboden middels oogbewegingen of klikjes via een koptelefoon. Het werkgeheugen heeft minder capaciteit en zal dus door de afleiding de herinnering bewerken/lostrekken. Dit zorgt ervoor dat het plaatje veranderd, dat er emoties veranderen, emoties verdwijnen, of dat er andere betekenis verleend wordt aan de gebeurtenis.

De sessies kunnen zwaar zijn. Maar de psychische klachten bij aanmelding zijn waarschijnlijk ook zwaar. De therapie kan al snel verlichting brengen. Met een enkelvoudig trauma, zijn soms binnen 2 sessies al geen klachten meer. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de therapie verschillende reacties teweeg kan brengen: de herinnering staat weer meer op de voorgrond, lichamelijke sensaties (het lichaam heeft een sterk geheugen) en spierpijnen, vermoeidheid en hoofdpijn. Ter geruststelling; in het algemeen zullen deze afnemen na 3 dagen.

Goede en betrouwbare informatie over EMDR is te vinden op de site van vereniging EMDR Nederland. Hier vind je o.a. ook voorlichtingsfilmpjes en reviews.

 

direct aanmelden

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten